Coca Cola promašaj u Kanadi


Greške se uvek dešavaju, pa i najvećima – takav je nedavni slučaj sa Coca Colom u Kanadi, mada, nisam sigurna koliko su se dobro snašli u očiglednoj negativnoj PR situaciji.

Naime, Coca Cola u Kanadi – između ostalog – prodaje i Vitaminsku vodu i desilo se da je jedna žena, otvarajući je, na unutrašnjosti poklopca naišla na poruku „You retard“! Da stvar bude neprijatnija, njene mlađe sestre boluju od cerebralne paralize i autizma, što je uznemirilo i ženu i njenu čitavu porodicu! Njihov otac je kasnije seo i napisao oštro protestno pismo kompaniji Coca Cola, tražeći objašnjenje i izvinjenje za ovaj ozbiljan propust.
 
Predstavnici kompanije Coca Cola su brzo reagovali, rekavši kako je poruka unutar poklopca deo promocije, sa postupkom uparivanja jedne engleske sa jednom francuskom reči i da je u pitanju slučajnost. „Retard“ na francuskom inače znači „kasno“ ili „odloženo“, te je pravo značenje poruke, u stvari, „Ti kasniš“. U razgovoru sa ABC News,  direktorka komunikacije u Kanadi, Shannon Denny, istakla je kako su se izvinili porodici i objasnili im čitav proces proizvodnje, istakavši kako to sigurno nije izgovor, ali su želeli da im objasne kako je u pitanju splet slučajnih okolnosti. Ipak, nakon ovog incidenta, kompanija je obustavila ovakav vid spajanja reči i povukla preostale vode iz prodaje.
Šta mislite o načinu na koji je Coca Cola reagovala i objašnjenju koje je dala?

Leave a Reply