Repurposing sadržaja – kako da jedan sadržaj pretvorite u 10 novih

repurposing-sadržaja-naslovna-fotografija

Zašto repurposing sadržaja iliti recikliranje postojećeg copyja treba da postane uobičajena praksa za svakoga od vas? Daću vam ne jedan već 10 razloga zbog kojih je ponavljanje sadržaja korisna taktika u poslovanju i online prisustvu brenda, kompanije, ideje.

Šta je repurposing sadržaja?

Repurpose na engleskom bukvalno znači prenamena, međutim, kad govorimo o kreiranju sadržaja, stvar je malo kompleksnija i šira.

Najkraće rečeno, u pitanju je praksa koja podrazumeva prenamenu već napisanog/kreiranog sadržaja, a sa ciljem dostizanja većeg broja publike koja ga konzumira. Primera radi, napisali ste članak ili blog post i iskoristili ga da, u drugačijem obliku, iz njega nastane nekoliko različitih formata za društvene mreže i ostale tipove online medija.

U našem jeziku, ovu tehniku zovemo recikliranje ili ponavljanje sadržaja – o tome sam pričala i ranije, u ovom videu, no ovoga puta želim detaljnije da se pozabavim temom i podelim sa vama ideju kako da jedan tip sadržaja transformišete u 10 novih.

Priprema za recikliranje sadržaja

Bilo da govorimo o blogu, sajtu ili društvenim mrežama, ponovna upotreba već kreiranog sadržaja služi da se dođe do veće publike, maksimizira potencijal i uštedi vreme kako bismo imali vremena da radimo sve one druge stvari koje volimo. Cela ideja oko ove tehnike je da iskoristimo već napisani i oprobano dobar sadržaj da kreiramo novi, drugog formata i tako skratimo proces izrade uz postizanje sličnih ili boljih rezultata. A kako bi se to i ostvarilo, važno je uraditi dobru pripremu koja podrazumeva istraživanje. Zađite u analitiku sajta i društvenih mreža i popišite onaj sadržaj koji je imao najbolje rezultate i najviše:

  • čitanja
  • deljenja
  • komentara
  • čuvanja i slično

Takav sadržaj predstavlja ključne teme i osnovu od koje krećete sa prenamenom. Pored toga, evergreen teme, odnosno, teme koje nisu vezane za neki trend ili aktuelnu situaciju, takođe su dobar izvor za prenamenu sadržaja jer su uvek relevantne i korisne.

kantice kao primer za repurposing sadržaja

Kad to imate, vreme je za sledeći korak, a to je definisanje platforme na kojoj modifikovani sadržaj objavljujete. Zašto? Svaka platforma, tip online medija ima svoj način korišćenja, svoja pravila i svoje korisnike koji nisu nužno isti. Čitanje članka zarad audio formata kako biste članak prenamenili u podkast nije nužno zabavno a ni preporučljivo. Međutim, ako isti članak iskoristite kao osnovu za priču na tu temu koju potom produbljujete, pa možda pozovete i goste da o tome debatujete, pa još sve snimate… e to je – ne samo podkast, već i video za You Tube.

Ok, to smo rešili, šta dalje?

Dalje idemo sa konkretnim primerima kako da od jednog članka, ili bilo kog drugog tipa sadržaja, napravimo tj. recikliramo nove. Radimo pametno, a ne naporno.

Kako od jednog tipa sadržaja napraviti 10 novih?

Recimo da ste napisali tekst koji obuhvata odgovore na najčešća pitanja iz vašeg biznisa, proizvoda ili usluge. Prvo – čestitam, Google to voli. Drugo, imate savršen sadržaj za recikliranje i prenamenu! Evo kako.

1. Napravite Instagram karusel – ili nekoliko njih – u zavisnosti od broja pitanja. Čak i ako imate članak sa 10 pitanja i odgovora, možete ga podeliti u bar 3 karusela kojima ste dodali naslovni slajd i zaključak. Ovaj tip sadržaja ne sadrži sve informacije i detaljne odgovore, već služi kao brzi tip i instant odgovor sa jakim pozivom na akciju – u ovom slučaju referiranje na članak za sve detalje i dalju konverziju.

2. Sa druge strane, napravite zasebnu objavu za svako pitanje i odgovor. Ovde se možete više posvetiti opisivanju odnosno odgovaranju i, opet, pratioce usmeriti na više informacija unutar samog članka. Na ovaj način, taj jedan tekst će vam obezbediti 10+ objava u narednom periodu.

3. Od istog teksta, možete kreirati seriju tematskih Instagram/Facebook/Twitter storija koje ćete, potom, završiti sa opcijom da vas pitaju šta god nije obuhvaćeno samim tekstom – i eto dodatnog novog sadržaja za recikliranje!

4. Isti tekst iskoristite da napravite LinkedIn objavu sa naslovom tipa „3 najčešća pitanja koja dobijamo o svom biznisu/proizvodu/usluzi“, a potom i link do više detalja.

5. Iskoristite članak da napravite Instagram/Facebook live sa istom temom, a potom isti sačuvajte i objavite kao IGTV, kao i na YouTube – ako ga imate.

6. Delove lajva iskoristite za zasebne objave na feedu, bilo na Instagramu, bilo na Facebooku, Twitteru ili na YouTubeu.

7. Sumirajte objavu u njuzleteru i dopunite ga srodnim relevantnim sadržajem i/ili samom ponudom za koju ste imali pitanja.

8. Napravite prezentaciju od pitanja i odgovora i postavite je na SlideShare. Na taj način doći ćete do publike do koje inače možda ne bi tako lako. A kako je SlideShare = LinkedIn, eto dodatne mogućnosti za dalje deljenje.

9. Pretvorite članak u ebook, uz dodatne detalje i korisnu/relevantnu literaturu ili uputstva, testimonijale korisnika/kupaca, linkove do tutorijala. Link za preuzimanje ebooka ponudite u zamenu za email u samom tekstu, a dodatno napravite prigodne promo vizuale i copy za društvene mreže.

10. Iskoristite naslove, bulete, sama pitanja ili ključne poruke iz članka za zasebne Twitter objave uz obavezni link do samog članka. Na taj način, imate obezbeđene objave u danima i nedeljama koje dolaze.

BONUS

Još jedna sjajna stvar kod recikliranja postojećeg sadržaja je ta što to doprinosi SEO strategiji. Svakim novim deljenjem razbijate stagnaciju poseta sajtu/blogu i doprinosite boljem utisku kod pretraživača. Sa druge strane, isti taj članak/objavu možete vremenom dopunjavati novim pitanjima/odgovorima i na taj način signalizirati Guglu da vas pogura u pretrazi.

kantice sa cvećem kao primer za repurposing sadržaja

Sve je ovo super samo – kako da se ne pogubim kad, kako, gde, šta?

I za to ima rešenje. Bilo da radite repurposing sadržaja ili stvarate novi od nule, jedna stvar vam je neophodna a to je kalendar objava. I ja ne bih bila ja kad i to ne bih imala za deljenje, a možete ga besplatno preuzeti na ovom linku.

Ovo su samo neki od primera kako od jednog tipa sadržaja možete stvoriti (bar) 10 novih i za svaki tip platforme. Ako tražite dodatnu inspiraciju i ideju šta i kako možete uraditi – ne idite dalje od Garyja Veeja. Ako je neko magistrirao recikliranje sadržaja onda je to on 😊

Dodatni načini za repurposing postojećeg sadržaja

Istraživanja i statistike vrlo lako možete transformisati u infografike, studije slučaja i prezentacije. Utiske korisnika i, uopšte, testimonijale možete iskoristiti kao zasebne ili karusel objave za mreže, statistiku takođe. Imate više tematskih tekstova oko iste ideje ili oblasti? Sjajno – iskoristite ih za sveobuhvatni ebook (Hubspot i HootSuite rade upravo to, pa bacite pogled) koji će vam poslužiti za novu objavu na tu temu.  

Cela ideja oko ove objave je da vam pomogne u boljoj organizaciji kad je u pitanju kreiranje sadržaja. Jer, razgovarajući sa svojim klijentima i polaznicima obuka, jedna od najčešćih reakcija kad krene priča o stvaranju sadržaja upravo je iznenađenje količinom i obimom posla kojeg tu ima. I zato je repurposing sadržaja, rađeno na nove i drugačije načine i uz dodatu vrednost – sjajna stvar. Kao što sam rekla na početku, štedi vreme, povećava vidljivost teme i dolazi do nove publike.

Imate pitanja ili vam treba pomoć pri izradi novog i recikliranog sadržaja? Pišite u komentaru, da vidimo kako vam mogu pomoći.

Leave a Reply