2023 kalendar objava za vaš biznis, sajt, društvene mreže [UPDATE]

kalendar-objava-za-vaš-biznis

Želite da unapredite svoju content marketing strategiju? Godišnji kalendar objava je nešto bez čega se više uopšte ne može.

Šta je kalendar objava?

Pre nego krenem sa elaboratom zbog čega vam je neophodan kalendar objava, da pričamo malo o tome šta on, zapravo, jeste i šta sve podrazumeva. Najprostije rečeno, kalendar objava (bio on mesečni ili godišnji) jeste plan za kreiranje i organizaciju sadržaja koji želite da imate za svoj sajt i/ili društvene mreže. Služi nam da, na jednom mestu, imamo sve što nam treba za uspešno kreiranje content marketing strategije, definisanje tema i praćenje planiranih kampanja ili ciljeva.

* Izvorno je ovaj tekst nastao pre dve godine, međutim, svi detalji o pravljenju i važnosti samog kalendara objava su i dalje aktuelni. Jedina stvar koju sam dodala jeste unapređeni kalendar objava za 2022. godinu koji možete preuzeti popunjavanjem forme na kraju teksta.

Koristi od kalendara objava

Kao što vidite, glavna odlika i korist kalendara objava je što štedi vreme i energiju. Pomaže da budete organizovani i da, kao što sam već pomenula, sve teme, ideje i predloge za kreiranje sadržaja imate na jednom mestu. I više od toga, pomaže da pratite i merite rezultate. Dobar godišnji kalendar objava sadrži detalje poput:

 • Relevantne teme
 • Datum, dan i vreme objava
 • Platforma na kojoj se sadržaj objavljuje
 • Komentare
 • Predlog copyja
 • Vrste objava
 • Predlog hashtagova

kao i sve one vama relevantne posebne datume, bilo da su u pitanju godišnjice, rođendani, internacionalni dani ili ma šta drugo a da se slaže sa vašim biznisom/proizvodom/uslugom i korisno je/zanimljivo/daje dodatnu vrednost vašoj ciljnoj grupi.

kalendar objava za biznis

Sa druge strane, kalendar objava pomaže da vi i vaši zaposleni, ili vaš tim, uvek znate sa čim raspolažete i o čemu se radi u datom periodu. Da ne naglašavam kako jedan takav alat doprinosi i podstiče stvaranje novih ideja. Sjajna stvar kod kalendara objava je što to nije dokument zapisan u kamenu, već vodič koji se može prilagođavati, menjati u skladu sa dešavanjima, nepredvidivim situacijama, promenama u razmišljanju ili zadatim ciljevima.

Kako napraviti godišnji plan objava?

Pri izradi i popunjavanju kalendara objava, postoji nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju.

Kome se obraćate?

Ko je vaša ciljna grupa, gde se ona nalazi, kakav sadržaj im prija i šta vole da konzumiraju? To su neka od pitanja koja iziskuju odgovore koji će vam itekako pomoći da kreirate što efikasniji kalendar objava i sve one ideje i teme za kreiranje relevantnog sadržaja koji daje vrednost i vama povrat investicije iliti ROI. Napravite tzv. buyer personu, dodajte sve sklonosti, preference, navike, ton i način komunikacije i razmislite na koji način možete kreirati najrelevantniji sadržaj za nju. Više sam o tome, između ostalih stvari, pričala u okviru gostovanja u emisiji Stepenicama uspeha, pa možete pogledati ovde:

Koju vrstu sadržaja kreirati?

Nećete iste stvari raditi na svom sajtu ili blogu, Facebooku ili Instagramu, LinkedInu ili Pinterestu. Svaka platforma ima neka svoja pravila i smernice kojih se treba držati, kao i specifičnu vrstu ljudi koja na njima boravi. Zato, ako dobro odradite i izdefinišete kome se obraćate, znaćete mnogo lakše i efektnije da kreirate sadržaj koji je prilagođen platformi na kojoj ga objavljujete. A šta sve možete da kreirate i objavljujete? Krenimo redom:

 • Blog postove
 • Vesti i Novosti
 • Studije slučaja
 • Uporedne prikaze
 • Audio snimke/podkaste
 • Video snimke, priloge
 • Intervjue
 • Recenzije
 • Infografike
 • Gif-ove
 • Primere dobre prakse
 • Testimonijale

Sadržaj koji kreirate ne mora biti uvek i samo promotivan

Najgore što možete uraditi jeste da se pretvorite u jednu neprekidnu TV reklamu. Naravno da smo svi tu da bismo ispromovisali sebe, svoj proizvod, uslugu ili biznis, i to je ok. Međutim, to ne znači nužno da naša ciljna grupa, follower i fanovi to žele. Otkriću vam tajnu: apsolutno to ne žele. Kad kreirate sadržaj, uvek gledajte da ga radite iz ugla druge strane, odnosno vašeg korisnika, kupca, ciljne grupe. Čak i kad jeste samopromocija u pitanju.

Šta je to što oni žele, o čemu razmišljaju, šta ih muči ili čime žele da se zabave?

Uskladite to što želite da ispromovišete sa potrebama i zahtevima vaše ciljne grupe i dobićete sadržaj koji daje dodatnu vrednost. Saa druge strane, takav sadržaj vama doprinosi ostvarenju ciljeva. Pronađite teme, situacije, vesti, zanimljivosti koje će biti od koristi vašim fanovima, čitaocima, pratiteljima i ne ustručavajte se da i to podelite. Na taj način, izgrađujete kredibilitet i poverenje kod publike i postajete izvor informacija, a to se ceni i pomaže da postignete rezultate. Poenta priče je da sadržaj ne mora i ne treba da izgleda kao reklama.

Dinamika objava

Koliko često objavljivati i da li je ista dinamika za sve? Naravno da nije. Nije realno da objave na sajtu prate one koje vršite na društvenim mrežama, vrlo često nije ni moguće, a ne donosi ni rezultate. Definišite teme kojima ćete se baviti, a na osnovu njih dinamiku tekstova na blogu/sajtu. Društvene mreže, pored autorskih i promo objava, treba da sadrže i takozvani curated content. U pitanju je tuđ sadržaj za koji procenite da će biti od koristi vašim pratiocima, te u skladu sa tim, dinamika bude brojnija. Idite na one mreže gde se nalazi vaša ciljna grupa, da se upoznate sa pravilima i smernicama svake od njih i postupate u skladu sa njima.

Koliko često objavljivati?

Neko nepisano pravilo jeste da na Instagramu, na primer, imate bar 5 objava nedeljno (od kojih bar jedna treba da je Reels), kao i 2-3 storija dnevno. Facebook opet (u zavisnosti od industrije ili niše iz koje dolazite) 3-5 puta nedeljno. Twitter je nešto specifičniji u odnosu na druge mreže i najviše iziskuje lično prisustvo. Ovde nema pravila u smislu nekog tačnog broja objava – pišite kad imate šta da kažete, nekome odgovorite ili učestvujete u Twitter chat sesijama.

Da li se ovaj kalendar objava može koristiti i za TikTok?

Naravno! TikTok kao najsvežija senzacija svakako je jedan od odličnih načina za podizanje svesti i izgradnju brenda online. U tom smislu, kalendar objava itekako pomaže da sve ono što planirate da radite tamo bude konkretno i uspešno. A za sve koji još nisu savladali njegove osnove i kako ga koristiti u poslovne svrhe, evo jednog instant TikTok treninga sa svim relevantnim savetima. Ujedno, potražite me tamo ako vam treba pomoć ili inspiracija za kvalitetnije prisustvo.

Saveti

 • Nemojte samo promovisati svoj biznis ili uslugu, već uvrstite i sadržaj koji će biti relevantan, koristan, zanimljiv vašoj ciljnoj grupi
 • Nemojte raditi copy/paste istog sadržaja na sve platforme
 • Budite u toku sa popularnim temama i hashtagovima u trendu
 • Vodite računa o veličini – dimenzije vizuala prilagodite platformi na kojoj objavljujete
 • Beležite vreme  kad su vam pratioci najaktivniji i vreme objava uskladite sa time

Besplatni kalendar objava za 2023. godinu

Za kraj i u duhu predstojećih praznika, delim sa vama besplatni kalendar objava za 2023. godinu. Sve što treba da uradite jeste da ostavite svoju email adresu ovde i preuzmete svoj primerak kalendara.

Ako imate dodatnih pitanja u vezi ove teme, ili želite dodatno pojašnjenje u vezi kalendara objava – pišite mi u komentarima, rado ću odgovoriti. Ujedno, ako vam se tekst dopao, podelite ga po mrežama da se i ostali okoriste i tagujte me da znam gde se sve nalazite 😊

Želite da saznate i naučite više o ovoj i srodnim temama? Prijavite se na neki od naših stručnih digital treninga i savladajte odmah primenjive veštine!

2 thoughts on “2023 kalendar objava za vaš biznis, sajt, društvene mreže [UPDATE]

 1. Milica Kljestan

  Zelim da dobijem kalendar objava. Hvala unapred.

 2. Zoe

  Hvala na kalendaru. 🙂 Imam samo jedan predlog a to je da promeniš format datuma, kako bi se prvo prikazivao datum a zatim mesec, što je kod nas uobičajeno. Na svom primerku sam to već učinila ali mislim da se ipak ne snalaze svi tako dobro sa Excelom.
  Inače savršena pomoć prilikom organizacije.

Leave a Reply