Mala škola elektronskog poslovanja: može li se živeti od interneta i kako?

može-li-se-živeti-od-interneta-i-kako

Ako i vi spadate među one koji se pitaju može li se (i kako) živeti od interneta, verujem da će vam ovaj tekst i gostovanje u Polarotoru pomoći pri odgonetanju i postavljanju nekih osnovnih ciljeva.

Pre svega, pod pojmom „živeti od interneta“ ne mislim na uspeh preko noći, ideju koju će pokupiti i realizovati neka multimilionska kompanija i tome slično. U ovom tekstu govorim o tome kako iskoristiti svoje talente i umeća i prodati ih/predstaviti/promovisati ih pomoću interneta; doći do ciljne grupe koja vam je bitna i napraviti uspešan biznis od onoga što znate da radite.

Pa, kako to uraditi?

Za početak, treba definisati šta je to u čemu ste dobri, koje su vaše snage i po čemu se to što umete i znate razlikuje od konkurencije. Nakon toga, vreme je za postavljanje osnove u smislu da li želite da prodajete proizvod ili uslugu. To vam je bitno kako biste definisali čitavu biznis i marketing strategiju i postavili finansijske okvire. Jednom kad to odredite, vreme je za istraživanje. U zavisnosti da li je u pitanju proizvod ili usluga, pretraživaćete prodajne platforme poput Etsyja, Amazona i sličnih kako biste videli kako to konkurencija radi i kako vi to možete da radite takođe. Ako se, pak, bavite ponudom usluga, istraživaćete freelancing platforme i sajtove za online poslove poput Upworka, Freelancera, Toptala i sličnih. Bez obzira gde se nalazili, ako vaše znanje i ekspertiza ima potražnju, a vi znate engleski i dovoljno baratate računarom – posla ima!

A kako ovaj tekst ima veze i sa mojim nedavnim gostovanjem u emisiji Polarotor, evo o čemu smo pričali i kakve savete smo gospodin Dragan i ja dali gledaocima na temu elektronskog poslovanja i rada pomoću interneta.

Šta je to što nam je internet doneo, a tiče se posla?

Najveću stvar koju je internet svima nama doneo jeste što možemo da radimo iz Srbije, a po celom svetu – ako to želimo. Poslovi iz uslužne delatnosti, kao što su administracija, asistencija, knjigovodstvo, sada su olakšane i dostupnije upravo zahvaljujući internetu. O edukacijama, konsultacijama, pa i psihoterapiji da ne govorim. Alati poput Skajpa, Zooma i sličnih umnogome su omogućili da ove vrste usluga mogu da se obavljaju ma gde se nalazili.

Sa druge strane, internet je doneo i neke nove poslove koji ranije nisu postojali. Menadžer za društvene mreže, SEO konsultant, pisac sadržaja za web, web dizajner, developer za aplikacije… sve su to zanimanja koja do pre 10-15 godina nisu postojala a danas su itekako popularna, poželjna i isplativa.

Ako neko želi da počne da živi od interneta, šta su osnove od kojih treba poći? Šta treba naučiti?

Sama osnova kad govorimo o poslovanju putem interneta jeste da imate svoj sajt. On služi poput lične karte, portfolia i informatora o svemu onome što znate da radite i čime se bavite, šta nudite. Čak i ako ste apsolutni početnik, sajt vam služi kao mesto za vežbanje i platforma putem koje pokazujete svoje sposobnosti i umeća. Sajt je najbolji način da se ciljna grupa upozna sa tim ko ste, šta radite i šta nudite.

U mom slučaju, agencijski sajt je mesto na kojem su istaknute usluge koje nudimo, klijenti sa kojima smo radili i radimo, kao i vrste poslova koje smo za njih radili. Ovaj blog je mesto na kojem delim savete, primere dobre prakse i sve ono što je relevantno za marketing; dok na sajtu Extended Skills izlistavam sve one treninge i kurseve koji nude praktična i odmah primenjiva znanja, kako iz oblasti marketinga, tako i iz oblasti biznisa, prodaje, unapređenja sebe i slično.

Dalje, treba da imate znanje iz oblasti kojom se bavite ili želite da pokrivate, da ste uradili istraživanje tržišta,  konkurencije, da znate kome se obraćate kako biste kreirali komunikacijsku/biznis i marketing strategiju, ustoličili se na tržištu i ponudili svoje usluge/proizvode na najbolji mogući način.

Kad sve to znate, vreme je da internet iskoristite kao kanal komunikacije putem kojeg ćete promovisati svoj posao/uslugu/proizvod, a to se radi kroz ciljano pisanje za web, storytelling, istraživanje ključnih reči i optimizaciju sadržaja – što su neke od stvari koje predajem na gostovanjima i svojim radionicama.

I, šta sve može da se radi putem interneta?

Kao što sam pomenula, ako imate znanje i ekspertizu, malo je toga što ne možete da radite putem i pomoću interneta. Pođimo od edukacija, na primer. Ako dobro znate bilo koji strani jezik, ovo su neke od stvari koje možete raditi (primer Dragana Vasilijević):

  • Prevodilac
  • Pisac web sadržaja
  • Privatni časovi stranog jezika
  • Privatni časovi maternjeg jezika za strance
  • Lektura
  • Virtuelni asistent

Ako dolazite iz sfere marketinga, možete raditi kao konsultant, spoljni saradnik agencijama/firmama/brendovima, strateg (primer yours truly).. Ako ste u finansijama, takođe možete svoje usluge ponuditi kao oblik konsultacija, kreirati portfolio i paket usluga koje nudite, raditi edukacije iz te oblasti (primer Milan Trbojević). Ako ste dizajner, internet je pravo mesto da čitavom svetu ponudite svoje usluge, samo pogledajte kako to rade Andrijana Vešović ili Marko Vlašić, na primer, dok kod Ivane Popović možete pronaći obilje preporuka za druge talentovane grafičke (i ostale) dizajnere.

Freelance sajtovi za nalaženje poslova

I za kraj, evo liste proverenih freelance sajtova na kojima se možete više informisati o tome kakve usluge su tražene i ujedno pronaći posao za sebe:

Ako vam je tekst koristio i inspirisao da se edukujete više iz oblasti kojima se i sama bavim, bacite pogled na treninge koje sam pripremila, prvi sledeći je upravo o pisanju za web i kako dobro pisati za ljude i pretraživače. Pogledajte detalje i prijavite se, prva ovogodišnja trening-radionica održaće se polovinim februara – vidimo se!

Leave a Reply