Čitanost sajta – kako se to meri?

Šta je čitanost sajta i kako se to, uopšte, meri? Verovali ili ne, ovo pojedince i dalje buni.

 

Ono što smatramo za osnove u internet poslovanju, pojedinima i dalje stvara zabune i nedoumice, pa otud i tekst koji se bavi čitanošću sajta i alatima pomoću kojih to saznajemo.

čitanost-sajta-m

Prosto i jednostavno, Google Analytics je jedna sjajna alatka u kojoj, između ostalog, pronalazite kolika vam je čitanost sajta, koliko je to tačno ljudi, koliko pregledanih stranica, koliko puta i slično. Podatke koji vas zanimaju pronalazite u delu Audience Overview Google Analitike i to izgleda ovako:

 

čitanost-sajta-v1

 

Svaka od navedenih brojki označava nešto od gorepomenutih termina i, za one koje ovi termini još uvek malo bune, evo pojašnjenja:

Sessions: broj poseta, odnosno sve aktivnosti koje posetilac pravi dok je kod vas na sajtu ili dok sesija ne istekne. Šta to znači? Pera je došao do vašeg sajta, pročitao jednu ili više vesti i otišao dalje. Ta jedna ili više posećenih stranica predstavlja Sessions.

Users: broj jedinstvenih posetilaca na vašem sajtu. Ovo i samo ovo je termin koji označava čitanost sajta; pa čak ni to nije 100% tačno jer Google vašu jednu posetu koju napravite sa računara, tableta i telefona računa kao posete 3 korisnika, iako ste vi napravili sve njih.

Pageviews: odnosi se na broj učitanih stranica, koliko su puta stranice na vašem sajtu u određenom vremenskom intervalu bile učitane iz browsera.

Pages / Session: ovaj termin označava broj učitanih stranica u okviru jedne sesije.

Avg. Session Duration: prosečno utrošeno vreme tokom jedne sesije.

Bounce Rate: ovo predstavlja procenat posetilaca koji su ušli, a potom odmah izašli sa vašeg sajta i znači da su se zadržali na samo jednoj stranici.

% New Sessions: procenat novih posetilaca odnosno onih koji se po prvi put nalaze na vašem sajtu.

 

čitanost-sajta-v

 

Znači, kad vam neko kaže “Čita me 500.000 ljudi“, to bi trebalo da znači da ima pola miliona jedinstvenih korisnika, a ne broj poseta ili pregleda stranica.

 

Ovo je tek jedan mali deo svega onoga što Google Analytics meri i analizira. Ako ste zainteresovani za analizu vašeg sajta, nastupa na društvenim mrežama, ciljeva koje imate – kontaktirajte me za više detalja 🙂

p.s. Hvala Dragani na inspiraciji za tekst 🙂

 

This post is also available in: English

You may also like...

1 Response

  1. Xxx kaže:

    Svakako oglašivačima nije bitan broj posetilaca nego broj pregledanih strana…

Leave a Reply