Greške u reklamama koje vas mogu skupo koštati

Koliko često vidite i primetite greške u reklamama i kako na njih reagujete? Jedna koja je meni privukla pažnju zato što je direktno povezana sa digitalom odnosno websajtom jeste ona za jedan muzički festival.

Na kraju reklame za No Sleep Festival, koja se već nekoliko nedelja prikazuje na malim ekranima, voice over izgovara naziv domena koji ne odgovara domenu ispisanom na ekranu niti samom festivalu.

Zvanični sajt ovog muzičkog događaja je nosleepfestival.com i to je jasno ispisano na reklami, međutim, voditelj jasno i glasno gledaoce – slušaoce – poziva da više informacija i kupovinu karata potraže na sajtu nosleep.com.

Deo TV reklame za No Sleep Festival

Uz sve to – domen koji je greškom pomenut u voice overu već je zakupljen, tako da festival ne može da problem reši kupovinom istog i preusmeravanjem sadržaja na njega.

Sad, šta je ovde dalje problem?

Da pođemo od toga da su znatni novci, vreme, energija utrošeni da se osmisli, snimi i realizuje reclama koja ciljnu grupu navodi na pogrešnu adresu. Zatim, ozbiljni novci su dati TV stanicama da istu puste i emituju na svojim kanalima. Danas, 31. oktobra može biti da još uvek nije kasno da se prekine sa emitovanjem, uradi i snimi novi kraj reklame (još novca), spot vrati TV stanicama na novo emitovanje (još novca) i stvar rešena. Samo – po koju cenu?

Zašto o ovome uopšte pišem?

Na samom početku radionice o SEO Copywritingu, jedna od stvari o kojima pričam jeste upravo razlika između tradicionalnog i online kreiranja sadržaja. Gde je jedna od osnovnih razlika upravo ta – koliko je teško, skupo, nekad i neizvodljivo osmišljenu, napravljenu i puštenu kampanju prekinuti i prepraviti jednom kad se greška primeti. Nasuprot tome, kad govorimo o onlineu, stvari su daleko jednostavnije, brže, ekonomičnije i lakše za uraditi. A opet, ovo je ujedno i primer da svi članovi marketing, PR, produkcijskog i online tima treba zajedno da sarađuju, kako se ovakvi propusti ne bi dešavali. Digital tim festivala – što možete i sami videti putem njihovih naloga na mrežama, sve radi kao po knjizi, sa jasnim i tačnim porukama. Televizija je drugačija, danas ljudi – a pogotovo ciljna grupa ljubitelja elektronske muzike – TV ne gleda već pre sluša, i ovakva reklama sigurno da nanosi štetu u smislu promocije i broja prodatih karata.

I za kraj, ponoviću pitanje – koliko često primetite greške u TV reklamama? Navedite vaše primere u komentaru.

Leave a Reply