Zašto kompanije imaju malo uspeha sa YouTube reklamama?

zašto-kompanije-imaju-malo-uspeha-sa-you-tube-reklamama

Ako ste se i vi pitali zašto kompanije imaju malo uspeha sa YouTube reklamama, pravi odgovor na ovo pitanje daje niko drugi do Aleksandar Ašković, u marketing svetu poznat i kao Kojot.

Naime, svedoci smo već neko vreme da je video tip sadržaja koji ima najviše efekta. Kao takav, za očekivati je da postoji ekspanzija u njegovom kreiranju. Međutim, gde to grešimo kad su u pitanju društvene mreže, naročito YouTube i šta je to što možemo uraditi da ostvarimo uspeh sa YouTube reklamama?

O svemu tome, Aleksandar Ašković je nedavno objavio post na jednoj od marketing grupa na Facebooku, a koji u celosti prenostim jer zaista zavređuje svu našu pažnju.

?Iako je pitanje jednostavno, odgovor je komplikovan, a ja ću se posvetiti jednom aspektu – samoj reklami.
? Ako ne želite da čitate ceo post, skočite na kraj do zaključka.

? Naime, veliki broj domaćih kompanije koristi istu kreativu za TV, YouTube, FB i za Instagram. Čak i kada su prisutne promene, one su većinom kozmetičke prirode radi prilagođenja platformi. Ovo je prilično logično, jer se na taj način štedi novac, a i verovatno se vode logikom – što je dobro za TV biće i za društvene mreže.

Svim kolegama, ovde, je jasno da je gledanje TV-a pasivna aktivnost, te da na društvenim mrežama morate motivisati korisnika da reaguje na reklamu. Na dnu ovog pasusa sam ostavio reklamu koja je na mene, kao osobu koja voli video igre, ostavila toliki utisak, da ne samo da sam istražio o kojoj igri se radi, već i otišao na YT kanal, pogledao sam klip, optimizaciju, komentare itd…
To me je nagnalo da napišem ovaj tekst.

? Link za video: https://www.youtube.com/watch?v=_k-Jxhk5WrM

Savetujem da pogledate prvih 30 do 40 sekundi a onda se vratite i nastavite da čitate moju analizu, pošto će vam biti jasnija.

? Na YouTube imate 5 sekundi pre nego što dobijete mogućnost da preskočite reklamu, i tih 5 sekundi je presudno da dobro iskoristite.
? U ovom klipu u prvih 6 sekundi prvo ide pitanje, a zatim i odgovor na to pitanje.

What makes Starborne the greatest game you’ve never heard of? Basically, it’s Civilization in Space but with thousands and thousands of players.

? Za nekoga ko ne igra video igre, ovo je besmislica, ali meni jasno govori koja je vrsta igre u pitanju i šta mogu da očekujem od nje. Sam video ne samo da prati narativ pokazujući veliku mapu, već i ubacuje malo humora, da bi zainteresovao gledaoca.

? Takođe,”crtani lik” koji objašnjava u određenim momentima postaje veći i na taj način razbija monotniju klipa.
? Promene u klipu su gradijalne, ali relativno brze i gledalaca nema vremena da se “smori” tj. da mu klip postane dosadan. Jedan takav deo možemo videti na segmentu od 27 do 32 sekunda gde je opet ubačen ne samo humor, već i drugačija vrsta narativa koja menja ritam video klipa.
? Sledeći korak u video klipu je uveravanje budućeg igrača da će njegove želje biti poštovane, pošto razvojni tim čine sami igrači ukombinovano sa dozom humora. Tek nakon 1 minuta idu detalji vezani za igru, šta možete izgraditi i tako dalje.
? ? Ukoliko ste bacili pogled na klip (koji je boostovan na YT) skorlujte do komentara.
Veliki broj njih je oduševljen samom reklamom, što je retkost na ovoj platformi.

I, kako kompanije da imaju uspeha sa YouTube reklamama?

?? Zaključak: Kada pravite reklamu za YouTube, gledajte da u prvih 5 do 6 sekundi bude neko pitanje koje je relevantno vašoj publici ili neka tvrdnja koja će ih motivisati da ostanu i gledaju video

?Obavezno ubacite određenu dozu humora. Ozbiljno znači dosadno, bar na YT.

?Svakih 15 sekundi treba napraviti promenu tempa i sa videom i sa audiom.

?Nemojte odmah bombardovati gledaoca sa informacijama, on je došao da gleda novi spot od Jale brata, ne da kupi vaš proizvod. Zainteresujte ga na neki način pa mu onda servirajte sales pitch.

Ako vam se dopao Aleksandrov savet, pozivam vas i da izdvojite malo vremena i pogledate njegovo gostovanje u emisiji Stepenicama uspeha gde je takođe izneo pregršt konkretnih saveta i primera kako postati uspešan YouTuber.

Aleksandar Ašković u emisiji Stepenicama uspeha

Leave a Reply