Savršen poklon koji to nije – Peloton vs Aviation Gin

savršen-poklon-koji-to-nije-peloton-žena

Reklama za savršen poklon koji to nije – bar ne u slučaju Pelotona i primer real time reagovanja na nečiji gaf je nešto što će vam se sigurno dopasti. Poklon koji višestruko vraća – samo ne onom kome je namenjen ?

Sezona je božićnih i novogodišnjih praznika i preplavljeni smo dovitljivim, vickastim, emotivnim, primamljivim reklamama koje treba da nas podstaknu da – ako ne kupimo proizvod – ono bar o njemu naširoko pričamo. Nisam samo sigurna da je na ovu vrstu priče i pažnje Peloton mislio kad je pustio reklamu o kojoj je reč u ovom tekstu ?

Savršen poklon koji to nije

Naime, u poluminutnom spotu, pažljivi muž ženi za praznike poklanja Peloton sobni bicikl sa internet konekcijom i dalje pratimo kako ga ona redovno koristi, dokumentujući sve u vlogu, kako bi se na kraju godine zahvalila mužu na poklonu koji joj je promenio život. Hm, pitaćete se – šta je ovde moglo izazvati neočekivanu pažnju i eventualne kritike?

Internet je veliki kritičar i reklama je, gotovo trenutno, izazvala salve negativnih komentara, osuda, pa i poziva na linč kompanije i samog muža glumca! Zašto? Od toga da je u reklami korišćena više nego vitka žena koju pratimo na tom transformacionom putu, preko toga da reklama sugerira nerealne stavove o telu i izgledu, do toga da promoviše seksističke stavove prema ženama – samo su neki od stavova i mišljenja po pitanju ove reklame. Pogledajte video i procenite sami:

https://www.youtube.com/watch?v=pShKu2icEYw
Peloton Bike reklama

Za svega jedan dan, pretraga “Peloton ad” dobila je preko 60 miliona rezultata – i to mahom negativnih po sam brend! U istom tom kratkom roku, jedan drugi brend je uskočio u igru i potpuno zasenio Peletonovu prvobitnu zamisao, osvojivši i sam preko 43 miliona (and counting!) rezultata na Google pretrazi ?

Aviation Gin, brend iza kojeg stoji kanadski glumac Ryan Reynolds ne samo da je iskoristio istu glumicu za svoj spot, već je napravio nastavak Pelotonove reklame koja nas navodi na zaključak da je žena ostavila muža i sa drugaricama proslavlja/stavlja tačku na taj deo života uz – Aviation Gin! Potez vredan svake pohvale i pominjanja – zar ne? ? U vremenu u kojem živimo i uz mogućnosti koje nam internet pruža, ne iskoristiti momente poput ovakvih svakako može ispasti velika greška. Odličan thread na tu temu – moći proaktivnog razmišljanja i kako iskoristiti real-time momenat, možete pročitati ovde:

U marketingu se ovaj potez naziva newsjacking – praksa iskorišćavanja popularnosti neke vesti da bi se povećao vaš marketing/prodajni uspeh.

Ili, da citiram Davida Meermana Scotta:

Newsjacking je umetnost i nauka ubrizgavanja vaših ideja u prelomu vest tako da i vi budete primećeni.

Jedan od najpoznatijih newsjacking primera svakako je Oreo “dunk in the dark” za vreme Super Bowla 2013-te; verujem da je ovaj Aviation Gin primer dostojan naslednik toga – šta vi mislite?

Leave a Reply