Srpske reklame plagijati – nedostatak ideje ili lenjost?

Srpske reklame plagijati možda nisu novost, ali ova dva primera u nedelju dana ukazuju da postoji ozbiljan problem u industriji.

srpske-reklame-plagijati-m

Prvi primer – Vipovu reklamu za novu uslugu primetila sam kod Milana na Facebooku, u postu u kojem je, vrlo detaljno, opisao i objasnio na koje sve načine je pogrešno to što je ova telekompanija uradila:

A priča ide ovako, pre dve godine Fabio Zaffagnini iz Ćezene u Italiji odluči da pozove Foo Fighterse da naprave koncert u njegovom gradu.
I sledećih godinu dana je spremao posebnu pozivnicu, pozvao je 1000 rokera iz Italije koji su se u leto 2015 skupili na velikoj livadi u Ćezeni i odsvirali “Learning to fly”, Foo Fightersa i to snimili.
Znači govno vam se smrzne u dupetu kad čujete kako stotine bubnjara, gitarista, pevača i basista u isto vreme sviraju ovu fenomenalnu pesmu . .
Da ne bude da sam vam samo ispričao priču, evo snimka pa poslušajte sami:

Fabio je na kraju snimka pozvao Fajterese da dođu kod njih u grad.
30 miliona ljudi je videlo video klip na Jutjubu i Dejv Grol i ekipa su odmah reagovali, zahvalili se, ispoštovali takvu pozivnicu,
Došli su i svirali za sve njih u Ćezeni nekoliko meseci kasnije.
E onda se neki srpski degenerik, đubre, kreativna secikesa u VIP-u ili marketinškoj agenciji Leo Burnett koja prodaje zagovnane tuđe ideje VIP-u, setila da bi mogla da oskrnavi Rockin’1000 ideju, pose*e se celoj priči u facu i napravi sakatu reklamu ogavnu kopiju divne ideje . .
Se*em vam se u sve da vam se se*em, sad ću da pišem Fabiju da vas tuži, ne zato što ste ukrali, nego što se se pos*ali na njegov san . . je*em vam sve da vam je*em . .
Ovo je VIP-ovo go*no . .

Nije prošlo nekoliko dana, takođe na Facebooku, primetim reklamu za novu sezonu Grandovih zvezdica za koju se ispostavilo da je takođe – plagijat!

srpske-reklame-plagijati
Evo reklame:

A evo i BBC-jevog originala, iz 2013-te:

Samo zato što vam se nešto dopadne ili smatrate dobro urađenim poslom, ne znači da isti možete da prisvojite, što su iz Vipa “objasnili” u sklopu reagovanja na kriznu PR situaciju.

srpske-reklame-plagijati-v

Ovi i slični primeri su samo pokazatelj da nešto ozbiljno nije u redu sa advertajzingom, marketingom i PR-om u Srbiji; nedostatak originalnih ideja, kreativa, odsustvo svakog rada su sve prisutniji, kvalitet srazmerno tome ozbiljno opada i nije ni čudo što klijenti sve češće postavljaju pitanje “Šta mi to plaćamo i zašto?

Save

Leave a Reply