Google potvrdio: veća pretraga preko mobilnih telefona

Nakon vesti da krajem aprila počinje nov način rankinga sajtova, Google potvrdio i zvanično da je veća pretraga preko mobilnih telefona.

 

Ono što smo godinama predviđali i nagađali, sada je zvanično: zagazili smo u eru vladavine mobilnih telefona i svi oni koji se nisu na vreme za to pripremili (ima još malo vremena, hvatajte zadnji voz), biće pregaženi novim algoritmima i načinima Google pretrage.

google_potvrdio_veća_pretraga_preko_mobilnih_telefona_m
U svom blog postu od 5. maja, Google je objavio da je pretraživanje na mobilnim uređajima uzelo primat računarima u čak 10 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Japan. Rezultati analize odnose se isključivo na mobilne telefone, ne i na tablete koje je Google poistovetio sa računarima.

 

Šta to, konkretno, znači?

 

Samo da korisnici interneta više upotrebljavaju mobilne telefone nego računare da pristupe sajtovima i društvenim mrežama, što za sobom nosi i obavezu svih koji su prisutni online da se prilagode novim pravilima igre. Responsive sajtovi, odnosno, sajtovi prilagođeni svakom tipu ekrana – za što bolje i kvalitetnije konzumiranje.

 

O tome koje su ostale zemlje u pitanju, Google se nije izjašnjavao, ali je naveo da su, u skladu sa dobijenim informacijama, napravili čitav niz aplikacija za bolje (mobilno) pozicioniranje i reklamiranje na ovom pretraživaču.

google_potvrdio_veća_pretraga_preko_mobilnih_telefona_v
A da stvar bude još intrigantnija, Facebook je najavio da testira opciju mobilne pretrage – čime želi da postane drugi Google iliti ozbiljan rival kao nezavisni pretraživač sa pozamašnom bazom korisnika.

 

Zaključak?

U skladu sa novonastalim promenama, marketing, PR i reklamne agencije bi trebalo da svoje ideje/predloge/kampanje uobliče i više usmere ka mobilnim uređajima kao primarnim ekranima.

Leave a Reply