Nove tehnologije u obrazovanju I dan

Kao jedan od zvaničnih blogera konferencije Nove tehnologije u obrazovanju, donosim vam zanimljivosti i utiske sa prvog dana održavanja, sada već tradicionalne, regionalne konferencije.

 

nove-tehnologije-u-obrazovanju-I-dan-m

Konferencija Nove tehnologije u obrazovanju stavlja Beograd na mapu regiona, pa i sveta, ovih dana. Sada već tradicionalna konferencija, održava se u BelExpo centru i traje sve do subote, 11. februara.Više o njoj pisano je u najavi na sajtu Organ Vlasti, a ovde ću sa vama podeliti neke svoje impresije i opažanja koja sam prikupila tokom prvog dana.

 

Ono što mi je prvo zapalo za oko jeste posećenost događaja; procene organizatora su da je već danas na konferenciji bilo više od 5000 posetilaca, prosvetnih radnika, profesionalaca iz struke i zainteresovanih iz zemlje i regiona za nove tehnologije u obrazovanju. U skladu sa tim, i sama predavanja su bila šarolika i održavana na srpskom i engleskom jeziku.

 

Moram priznati da sam imala određenu dozu skepse kad su u pitanju nastavnici i nove tehnologije u istoj rečenici i drago mi je što su me prisutni razuverili još koliko danas, videvši na jednom mestu toliki broj zainteresovanih učitelja, nastavnika, profesora, željnih novih saznanja i njihove primene u svakodnevnom radu. Od samih tema predavanja, preko pitanja iz publike, pa do nekih zajedničkih zaključaka, sklona sam da pomislim da ipak ima nade za obrazovanje u Srbiji – pod uslovom da nadležni odluče da primene bar deo onoga što su čuli danas i o čemu će biti reči narednih dana.

 


 

A danas se govorilo o dosta tema i predavači su se dotakli mnogih izazova i konkretnih rešenja koja se mogu primeniti, pa da obrazovanje u Srbiji, ali i širom sveta, postane bolje, kvalitetnije i savremenije.

 

Tako smo, na primer, tokom storytelling radionice mogli da naučimo na koje sve načine aplikacije pomažu u pričanju priča na 1000 načina i doprinose interakciji mališana sa sadržajem. Od .GIF animacija, preko zvuka i pokreta, pa sve do kompletnih video priča koje deci pružaju još dublji i smisleniji doživljaj, jer sada prestaju da budu samo pasivni slušaoci i postaju aktivni učesnici, pa i stvaraoci. Na ovu priču se sjajno nadovezala prezentacija o jednoj odličnoj besplatnoj aplikaciji za mališane sa pričama jednog od naših najpoznatijih velikana, Branka Ćopića. Kreirana za Android i iOS telefone, ova aplikacija deci približava neke od najpoznatijih Ćopićevih bajki (za sada, samo jedna, u izradi su još dve), a uokviru nje postoji i sekcija a igre, kroz koje deca na zabavan način razvijaju moć razmišljanja i pamćenja. Na ovaj način, deca ne samo da uspevaju da bolje i kvalitetnije primaju i razumeju sadržaj koji im je namenjen, već ovakve i slične aplikacije mogu da se iskoriste i za razvoj govora i učenje stranih jezika. Kako? Gledanje, slušanje i učestvovanje u digitalnim pričama deci pomaže da brže usvajaju znanja i brže progovore kako svoj, tako i strani jezik, a to je ujedno bila i tema Miroslave Ristić i Tamare Stojnić na predavanju IKT u usvajanju engleskog jezika u mlađem dobu.

 

Predavanje gospođe Džo Bil iz British Councila je jedno od onih predavanja koje preporučujem svima da pogledaju jer se tiče ne samo prosvete i obrazovanja, već čitavog načina razmišljanja svih nas. Naime, jedna od ključnih stvari koju je pomenula jeste nepobitna činjenica da je obrazovanje kakvo danas znamo i po kojem radimo, osmišljeno za prvu industrijsku revoluciju i, kao takvo, danas ne odgovara svojoj svrsi. Ne samo u Srbiji, već i širom sveta, učenici su sve manje angažovani tokom nastave jer nastavni program smatraju zastarelim i dosadnim. Nove tehnologije u obrazovanju su upravo način da nastava postane bolja, kvalitetnija, savremenija i prilagođenija današnjim učenicima koji traže drugačiji pristup, drugačije načine učenja, pa i drugačije veštine.

 

Digitalna pismenost i kompetencija više nisu stvar izbora, već neophodnost i nužna stvar u današnjem svetu. A opet, koliko god su ove veštine svima potrebne, pojedina istraživanja ukazuju da čak 47% EU stanovništva još nije spremno za digitalnu pismenost! Zato su, i zbog gomile drugih razloga, konferencije poput ove važne kako bi se kolektivna svest menjala i napredovala i kako bi nam deca savladavala veštine koje su potrebne danas i sutra, a ne one koje su uveliko zastarele.

 

Naravno da nije bilo moguće ispratiti sva predavanja i prezentacije koje su se dešavale u tri sale u isto vreme i ovo su samo neki od utisaka koje sam ponela sa današnjeg događaja, a vi sami možete pogledati sve putem streama koji je obezbeđen zahvaljujući Link Groupu, kao livestream partneru:

 


 

Sutra i u subotu očekuje nas još pregršt korisnih saznanja, ako ste zainteresovani, pratite stream i zvanični hashtag #NewTechEdu za više detalja i zanimljivosti  (više o programu ovde), a ujedno očekujte i nastavke tekstova i izveštaja sa lica mesta, kao i utiske o pojedinim izlagačima na sajamskom delu konferencije.

 

Leave a Reply