10 najpopularnijih hashtagova na Instagramu

Ako još uvek tumarate mračnim hodnicima ove mikro društvene mreže, predstavljam vam 10 najpopularnijih Instagram hashtagova, pomoću kojih će fotke biti vidljivije i primamljivije za lajk.

 

10_najpopularnijih_hashtagova_na_instagramu_m

Stvari su bile daleko jednostavnije dok je Instagram bio “ona hipsterska aplikacija za korisnike iPhonea“, nije se obraćala veća pažnja na njega i bilo je lakše rukovati sa njim. Prodorom na celokupno mobilno tržište, pravila igre su se promenila i za uspešno prisustvo na Instagramu, važno je znati koji su hashtagovi popularni kako biste ih implementirali i iskoristili na relevantan način u svojoj strategiji.

Pre nego što predstavim spisak najpopularnijih hashtagova na Instagramu, treba znati jednu stvar. Sama činjenica da ćete koristiti neke od najpopularnijih hashtagova istovremeno znači i da ćete biti uvršteni među milione drugih fotografija sa istim oznakama. Potrudite se da vaše fotografije odskaču od ostalih, da su upečatljive i autentične i dodatno ste povećali šanse da budete primećeni.

Postoji mnogo načina na koje možete saznati koji su hashtagovi najpopularniji; od proste pretrage putem izvorne aplikacije, pa do korišćenja najrazličitijih web servisa namenjenih tome. Ja sam radila kombinaciju i došla do sledećih 10 najpopularnijih hashtagova na Instagramu:

1. #love
Ubedljivo prvo mesto sa preko 700 miliona objava, #love je hashtag koji služi za obeležavanje svega onoga što volite i do čega vam je stalo, bilo da su u pitanju ljudi, životinje, gradovi, predela, filmovi, citati.. znate već.

2. #instagood
Hashtag koji se najčešće koristi da označi vaše najbolje fotografije, one koje želite da naglasite i na  koje ste posebno ponosni.

3. #tbt
Hashtag koji se koristi na svim društvenim mrežama i označava prisećanja iz prošlosti, bilo da je u pitanju situacija, stari proizvod, počeci nastanka brenda..četvrtkom. Ništa kao stara dobra nostalgija da izazove posebne emocije i podstakne korisnike da vas lajkuju i, eventualno, zaprate.

10_najpopularnijih_hashtagova_na_instagramu_v

4. #photooftheday
U početku, hashtag se koristio da bi se određene fotografije uvrstile u odabir najboljih za istoimeni Instagram nalog; vremenom se ovaj hashtag počeo koristiti kao obeležje za neki poseban trenutak i/ili situaciju koju tog dana želite da podelite sa fanovima.

5. #cute
Bilo da je u pitanju neka spontana reakcija zaposlenih, neki simpatičan trenutak ili poklon/pismo/poruka/znak pažnje koji ste obili od svojih fanova, ovo je hashtag koji možete adekvatno iskoristiti da to i opišete.

6. #me
Samoljubljeni hashtag koji je, gle čuda, popularniji od brate #selfie (koji se našao tek na 14 mestu). U zavisnosti čime se bavite, ovaj hashtag možete koristiti da opišete brend koji ste sada, ali i brend kakav želite da postanete, postavljanjem nove verzije istog; igrajte se i zabavljajte sa humanizacijom brenda – ovaj hashtag je svakako za to.

7. #beautiful
Odličan za korišćenje u beauty sferi poslovanja, ali i za humanizaciju brenda u smislu deljenja sa fanovima onih momenata, predmeta, citata, delova brenda koje smatrate posebno lepim.

8. #happy
Šta je to što vas čini srećnim? Bilo da je u pitanju porast profita, uvećanje email baze kontakata, postizanje nekog poslovnog cilja, porast fanova..sve su to situacije koje možete podeliti uz ovaj hashtag.

9. #follow
U slučaju brenda, ovaj hashtag možete koristiti u opisu fotografije, primerice “#follow your dream/heart/intuition/gut“.

10. #followme
Hashtag koji nije potrebno objašnjavati, a možete se višestruko poigrati sa njim.

U svakom slučaju, za kvalitetnu upotrebu najpopularnijih hashtagova, savetujem vam da napravite kategorizaciju svojih ključnih poruka i prema njima odredite koje ćete hashtagove koristiti. Tako ćete izbeći spamovanje hashtaga i ostati relevantni onome što zastupate. A o pokretanju sopstvenih i dobrim primerima, neki drugi put 🙂

Bonus

Za sve koji su se pitali koliko hashtagova po postu nije previše, istraživanje TrackMavena otkrilo je da je interakcija najveća kod postova sa po 11 hashtagova i to najviše kod onih naloga sa do 1000 pratilaca – u poslovnom smislu, to su nalozi startupa, malih preduzetnika i onih koji tek otpočinju svoje prisustvo na ovoj mikromreži, pa, eto teme za razmišljanje 🙂

10_najpopularnijih_hashtagova_na_instagramu_v1

Koje popularne hashtagove vi koristite u svojim objavama?

This post is also available in: English

Leave a Reply