4 osnovna pravila za ponašanje na društvenim mrežama

Otkrili ste društvene mreže i šta sad? Kakvo ponašanje na društvenim mrežama zaslužuje pažnju, šta treba uraditi da budeš primećen, kako ostvariti dobar kontakt, još bolju komunikaciju i odnos koji donosi dobit na obostrano zadovoljstvo?

Bilo da ste pojedinac, preduzetnik, malo/srednje preduzeće ili brend – od toga kako se ponašate na društvenim mrežama zavisi hoćete li dobiti sledeći posao (ili otkaz), novog klijenta ili kupca. Nekada je bilo dovoljno poslati dobro napisan CV, platiti reklamu ili se predstaviti u najboljem svetlu međutim, to je bilo pre pojave društvenih mreža – alata koji vas može načiniti zvezdom ili poslati put nepovratne propasti, ako ih ne koristite kako treba.

4_osnovna_pravila_za_ponašanje_na_društvenim_mrežama_m

  1. Obratite pažnju

Jedna od ključnih stvari za uspešno prisustvo na društvenim mrežama jeste slušanje. Otvorite uši i oči i osluškujte online zajednicu. Pratite ljude koji su bitni za vašu sferu poslovanja, pratite trendove, pratite influensere i sve one od kojih možete da naučite, ali i da im pružite neku svoju vrednost. Obratite pažnju i na konkurenciju, gledajte šta oni rade, učite iz njihovih dobrih i loših poteza i prikupite važne informacije koje će vam pomoći u kreiranju sopstvenog prisustva. Takođe, dobro razmislite pre svake objave i vodite se onim starim dobrim pravilom: ako ne želite da o tome čitaju vaša porodica, prijatelji i šefovi/poslovni saradnici – ne objavljujte!

  1. Budite ono što jeste

Bilo da ste pojedinac ili firma, neiskrenost se uvek prozre, naročito online. Ne predstavljajte se kao neko ko niste jer, osim što ispadate neiskreni, šaljete pogrešne poruke te ćete biti okarakterisani kao prevarant, nepouzdan ili nekredibilan izvor informacija/firma ili brend. Da, poslovnost i profesionalnost su važni, naročito ako komunicirate ispred firme ili nekog brenda, što ne znači da isti ne možete humanizovati – izgradnjom autentičnosti, uključivanjem u konverzaciju, pružanjem vrednosti. Samo, bez grubog tona, vređanja i ružnih reči – ne prolaze ni u offline svetu, a kamoli online.

  1. Tražite pomoć

Nije sramota pitati, sramota je praviti se da sve znaš. Neznanje nije odraz slabosti i pitanje za objašnjenje je potez koji o vama govori da ste spremni da učite i rastete. Pratite relevantne ljude iz vama važne industrije, konsultujte se sa onima koji znaju više od vas i vremenom ćete stvoriti dobru osnovu za kvalitetan odnos, kako sa stručnjacima iz relevantnih oblasti, tako i sa samom zajednicom.

4_osnovna_pravila_za_ponašanje_na_društvenim_mrežama_v

  1. Zabavite se

Osnova društvenih mreža je uspostavljanje kontakata, druženje i dvosmerna komunikacija. Niko ne kaže da se, vodeći računa o imidžu i reputaciji – bilo svojoj ili firme/brenda koje zastupate – ne možete i zabaviti. Uspostavite svoj ton komunikacije, delite svoj sadržaj, kao i onaj od ljudi koji su vam interesantni, uključite se u zanimljive diskusije i debate, podelite svoj stav ili mišljenje o nekim interesantnim, a opet vama relevantnim temama. Pravite zanimljivo korisne vizuale, pokažite svoju šaljivu stranu kad se ukaže prilika za to i učite iz svojih i tuđih grešaka. Tako rastemo, razvijamo se i postajemo bolji.

Pravila, trikova i saveta ima mnogo; ovo su neke osnovne smernice koje će pomoći da krenete kako treba. Ako usput zapnete ili vam treba pomoć, javite mi se, osmislićemo i pokrenuti nešto zajedno 🙂

Leave a Reply