Kako trajno obrisati Facebook profil

Svedoci smo da, gotovo iz dana u dan, Facebook menja Uslove korišćenja i Politiku privatnosti što, priznaćete, mnoge od nas iznenađuje, nervira, pa i ljuti. Zbog toga nije ni čudo što neki razmišljaju da „raskinu“ sa ovom – još uvek – najpopularnijom društvenom mrežom, ali ostaje pitanje da li je to zaista moguće i da li je trajno. E pa, za sve vas koji biste krenuli tim putem bez povratka: evo kako možete trajno obrisati svoj profil na Facebooku.

Prvi korak je, naravno, backup svega sa vašeg Facebook profila; samo zato što ga potpuno uklanjate, ne znači da ne treba da sačuvate sve one vama bitne stvari i sadržaj. Kliknite na zupčanik u gornjem desnom uglu, izaberite opciju Account Settings i na samom dnu General Account Settingsa, nalazi se opcija Download a copy of your Facebook data. Klikom na nju, otvara se nova stranica i sve što treba da uradite jeste da pritisnete Start My Archive, nakon čega čete na računar preneti sve vaše fotografije i video klipove koje ste postavljali i delili, sve vaše objave, poruke i prepiske sa prijateljima, kao i imena i neke od mailova vaših prijatelja.

Nakon što ste to uradili, proverite u delu Aplikacija kome ste sve dozvolili pristup nalogu – ako ste koristili Twitter ili Pinterest preko Facebooka, igrali brojne igrice ili koristili neke od servisa trećih strana. Ovo radite kako biste potpuno onemogućili drugima pristup nalogu i time stopirali brisanje. E, a kada ste i to uradili, trajno brisanje Facebook naloga moguće je uraditi na dva načina:
Kliknete na opciju Delete My Account, nakon čega izlazi prozor u kojem treba da ispišete svoju lozinku i sigurnosnu reč, zatim OK i to je sve.

  
 

#2. Slanjem maila na adresu privacy@facebook.com
Upozorenje: za slučaj da se predomislite od brisanja, posle 14 dana, vraćanje nije moguće i moraćete sve ispočetka zato, pamet u glavu i dobro promislite pre nego što se na ovaj korak odlučite.

3 Comments

Ostavite odgovor