Nove Instagram dimenzije – 2022 vodič

nove-instagram-dimenzije-2022-naslovna

Ako i vama nove Instagram dimenzije zadaju muke, ovu objavu ćete želeti da sačuvate jer vam predstavljam najdetaljniji vodič za razumevanje i bolje kreiranje sadržaja na ovoj društvenoj mreži.

Sada je i zvanično – Instagram velikim koracima juri u TikTokizaciju svoje platforme i, shodno tome, menja sve što smo do sada znali o ovoj platformi. U slučaju da još uvek ne znate o čemu je reč – pa, sav video sadržaj ispod 15minuta postaje Reels (ranije video objave ne ulaze u tu promenu, sve ostaje kako jeste), video i Reels tab se spajaju u jednu opciju, a dimenzije samih objava na Instagramu više nisu uobičajenih dimenzija na koje smo navikli.

We want instagram to be simple and easy to use“, reče Adam Mosseri i ostade živ. Istina je da su ove i druge novine koje dolaze na Instagram sve samo ne jednostavne i lake.

I šta sad, pitaćete?

Evo kako izgledaju nove Instagram dimenzije, ili će izgledati nakon što uradite update aplikacije.

Nove Instagram dimenzije za statične i karusel feed objave

Sav sadržaj koji se objavljuje u samom feedu a da nije video format, sada bi trebalo da bude u razmeri 4:5 ili 1080×1350 piksela, sa svim važnim tekstom i slikama u središnjem kvadratu. Znači, ovo uključuje bilo koju fotografiju, grafiku, meme, vizual.

Isto se odnosi i na karusel objave. Ono što mi se generalno ne dopada kod ove promene je to što ne doprinosi nikakvom boljem korisničkom iskustvu, naprotiv. Produžava se skrol da bi se došlo do informacije koja je sada centrirana da bi se zadovoljio kvadratni izgled feeda, iako je sama objava duža da bi zadovoljila nove zahteve Instagrama. Niđe veze što bi rekli klinci.

Nove Instagram dimenzije za video feed objave

Kako je sam Instagram najavio da sav video postaje Reels, to samo znači da krenete sa snimanjem video sadržaja koji će ići preko celog ekrana. Bilo da su u pitanju .gif objave, animirane grafike ili konkretan video, gledajte da bude u razmeri 9:16 ili 1080×1920 piksela, jer je to ono što Instagram traži. Pa opet, ako video sadržaj ide kao objava i u sam feed, ovde ponovo treba voditi računa da tekstualni deo sadržaja bude centriran u onom kvadratu – da bi ljudi uopšte mogli shvatiti kontekst! Kamo logika, ne znam, ali tako je kako je.

Nove Instagram dimenzije za Reelse

Mislili ste da će sami Reelsi proći netaknuto? He he.. Iako dimenzije ostaju kakve su i bile, promenila se pozicija teksta na njima. Kako, zašto? Budući da je Instagram uveo automatizovane titlove, treba voditi računa da se tekst ne preklapa sa njima, a to znači da ne postavljate sadržaj ispod linije obeležene na primeru ispod:

nove instagram dimenzije za reelse

Čak i da ih vi sami nemate, neko ko gleda vaš sadržaj možda ima tu opciju i sasvim sigurno neće biti u mogućnosti da vidi šta je pisac hteo da kaže ako vam se tekst nalazi ispod ove linije.

A kad smo već kod Reelsa, Instagram je u svojoj novoj blog objavi objasnio novine koje uvodi za još bolje korišćenje ove forme kreiranja sadržaja, te bacite pogled i naučite na vreme 😊 Druga preporuka za čitanje jeste Kako da Reels marketing radi za vas koji sam napisala pre nekog vremena i još uvek je aktuelan sa korisnim savetima i smernicama.

Šta ovo znači za naše pažljivo uređivane profile?

Ukratko – loše nam se piše. Ako izgled feeda uređujete prema nekom od šablona, ako vodite računa o tipu, načinu, kontekstu objava zasnovanom na kvadratnom izgledu – sve se to menja i dolazi polako i na naša, lokalna vrata. Mada prethodne objave ne možemo modifikovati i promeniti da budu u stilu novopreporučenih dimenzija, ono što možemo jeste da sve buduće objave uskladimo sa novim izmenama.

Ako ništa drugo, jedna od dobrih stvari koje je TikTok pokrenuo jeste da ne trošimo više toliko vremena na estetiku već se pozabavimo onim ključnim stvarima – samom porukom koju želimo da prenesemo.

Sad imate sve detalje i aktuelne dimenzije za kvalitetno unapređenje daljeg prisustva na Instagramu. Sviđalo se to nama ili ne, promene su tu ili stižu – naše je da se prilagodimo ili izmislimo nešto svoje 😊 U nedostatku toga i ako zapinjete sa smislenim prisustvom i rezultatima – kontaktirajte me da radimo zajedno.

Leave a Reply