Banka objava – brzo i lako rešenje za online objave

banka-objava-101

Da li znaš šta je banka objava i zašto ti je potrebna, bilo da si privatno lice, lični brend ili biznis?

Ovo si ti:

  • Neretko ne znaš o čemu da pišeš i šta da objavljuješ
  • Nisi siguran/sigurna da li ti sadržaj gađa ciljnu grupu
  • Želiš da uvek imaš spreman materijal za objave

Ako se prepoznaješ u ovim opisima, čestitam, na pravom si mestu jer banka objava (između ostalog) je ono što ti treba i što će ti pomoći da se rešiš sva tri navedena problema.

Šta je banka objava?

Najprostije objašnjeno, banka objava predstavlja skup materijala spremnih za objave na sajtu, blogu i društvenim mrežama. Služi za bolju organizaciju, uštedu vremena, profesionalnost i izgradnju zajednice i autoriteta na svim online kanalima gde se nalaziš. Deo je internet marketing strategije i, zajedno sa kalendarom objava, način da unaprediš svoj lični brend ili biznis. Ti materijali obuhvataju kako u potpunosti spremne, tako i ideje za buduće objave, kao i šablone koje je u dato vreme samo potrebno ispuniti određenim sadržajem.

Na primer:

  • banka objava podrazumeva spremne tekstove za sajt/blog, vizuale/foto/video materijal za društvene mreže, sam copy, hashtagove
  • banka ideja podrazumeva teme i inspiraciju iz kojih će se izroditi objave koje idu u banku objava ili u instant upotrebu nakon njihovog kreiranja
  • šabloni podrazumevaju unapred spremne tipske vizuale i materijale koji su napravljeni u skladu sa bojom, dizajnom, tipografijom, tonom i načinom komunikacije brenda i prilagođeni dimenzijama onim digitalnim kanalima na kojima se objavljuju

Ovakva organizacija doprinosi da nikad ne ostaneš bez ideje šta da objaviš, da nemaš pritisak od kalendara objava i da sam promotivni deo poslovanja teče „kao po loju“. Ključna stvar pri stvaranju banke objava? Tvoja ciljna grupa. Šta je to što im treba, koji tip sadržaja im najviše prija za određenu vrstu poruke a da istovremeno ispunjava tvoje ciljeve? Kao i u kopirajtingu, samom marketingu i prodaji, pravilo za stvaranje banke objava je da sve počinje i završava se sa ciljnom grupom. Njihovim željama, potrebama, problemima za koje traže rešenje. Kad znaš koje su im želje, potrebe i problemi i na koji način to što ti nudiš im iste rešava, onda preostaje da oko toga kreiraš takav sadržaj koji jasno i nedvosmisleno pokazuje i objašnjava zašto je baš to što ti nudiš ono što im treba. I na osnovu toga kreiraš tip i vrstu objava.

čaša novca i biljka kao ilustracija za banku objava

Kome je sve namenjena banka objava?

Bukvalno, svi mogu koristiti ovaj sistem da unaprede i uredovne svoje digitalno prisustvo. Internet i mreže koristiš u privatne svrhe? Banka objava će ti dobro doći da popuniš praznine kad do njih dođe. Imaš agenciju i redovno kreiraš sadržaj za klijente, pa ne stižeš za sebe? Banka objava je rešenje koje te spašava. Imaš svoj biznis i ostaješ bez ideja za objave ili ti odlazi previše vremena da ih osmisliš? Jasno, banka objava je tu da reši stvar.

Ma šta radio/la i čime se bavio/la, ovaj sistem je praktičan i koristan način da „premostiš“ višenedeljni ili višemesečni jaz.

Kako kreirati banku objava?

Prvi korak je istraživanje, da prikupiš „pain points“ ciljne grupe kako bi se uvezale sa ponudom koju imaš i prodaješ. Ma šta to bilo. Nakon toga, razmišljanje i kreativa – content pillari i teme, kratka ili duža forma teksta, vizual/foto/video, hashtagovi… a potom i odabir alata za izradu istog – Canva, Adobe Express, Photoshop, ili neki drugi po izboru i afinitetu. Na samom kraju, povezivanje gotovog materijala sa biznis/marketing ciljem radi što veće efikasnosti i rezultata. Da, u startu može delovati kao previše posla, međutim, ako znaš da to što u početku investiraš u izgradnju materijala ti na duge staze donosi rasterećenje, više vremena da radiš neke druge stvari i bolju produktivnost, jasno je koliko je banka objava jedno isplativo ulaganje.  Ovako spremnu banku objava možeš praviti i čuvati u Trellu, Google Sheets, Canvi ili nekom sličnom alatu kojem se lako i timski (ako zatreba) pristupa.

Koliko materijala treba da sadrži jedna banka objava? Onoliko koliko ti je potrebno, tu nema nikakvih ograničenja. Ono što treba naglasiti jeste da za banku objava najbolje funkcionišu evergreen objave – vrsta objava koje nisu vezane za neku aktuelnost, trend, vremenski period, situaciju i slično. Takođe, recikliranje postojećeg sadržaja takođe može (i treba!) biti deo banke objava. Raniji sadržaj koji je dobro prošao, pa ga prepakuješ u drugačiji format, objasniš na drugačiji način, možda dopuniš novim informacijama.

Iz ličnog iskustva, banke objava koje pravim za svoje kanale i naloge svojih klijenata idu od dve/tri nedelje pa do dva, najviše tri meseca.

Ipak, najkorisnijim nam se pokazala praksa od imanja spremnog sadržaja za mesec dana. Ovo iz razloga što duži period iziskuje i više vremena za produkciju, ali i predomišljanje i eventualne izmene u realizaciji 😊

banka objava inspo fotografija čovek piše u notes i otvoren laptop

Zašto onda koristiti banku ideja?

Pitanje koje se samo nameće kad pročitaš „do mesec dana“. Banka ideja mi se, u praksi, pokazala kao odlično rešenje za sve one gore opisane situacije, ali i momente kad se dese neke, manje ili više, nepredviđene okolnosti. Neočekivana prehlada ili bolest, iznenadni poziv na put, nemanje volje za kreativnim radom.. šta god da je razlog, jer svima nam se dešavaju razne stvari pa i averzija prema poslu, banka ideja je spas u zadnji čas i način da radimo pametno, a ne naporno (koliko god puta da koristim ovu izreku na našem jeziku, ne zvuči dovoljno dobro kao u originalu).

Bonus

Dodatna korist od imanja banke objava je što možeš još više uštedeti  vreme time što ćeš te spremne objave automatizovati i tako dobiti više prostora za sve drugo što želiš (ili ne) da radiš. Pomoću alata kao što su Buffer, HootSuite, Later i slični, zakazivanje objava za gotovo sve mreže je postalo nikad lakše! Uz odgovarajuće WordPress pluginove za zakazivanje objava na sajtu i blogu ili autoblogging i – ako želiš – imaš mesec dana prostora da se ne baviš digitalom a znaš da sve funkcioniše kako treba.

Piši u komentaru ako ti je tekst koristio i predloži ideje i teme za naredne tekstove 👇

Leave a Reply