Kako da Reels marketing radi za nas?

instagram reels marketing

Da li je Reels marketing neophodan i za nas, ili ga možemo izbeći, naročito ako nismo vični i ne volimo da se snimamo?

Nedavno sam pisala o tome kako radi Reels algoritam a sada je vreme za novi update, jer je Instagram upravo objavio nove vesti kad je u pitanju Reels marketing.

Naime, čelnici Instagrama su na svom Creators nalogu, najavili neke novine, a sa njima i preporuke kako koristiti Reels jer – ako ste mislili da je u pitanju prolazni trend – varate se! Reels je najavljen i pušten kao Facebook opcija na američkom tržištu, sa planom da se razvija i u ostalim zemljama u 2022.

iznenađenje reels marketing novinama

Šta nam ovo govori i zašto nam (da li?) Reels uopšte treba?

Pre svega, TikTok je ozbiljno uzdrmao Instagram platformu i možemo očekivati pravu malu borbu između ova dva giganta. Drugo, Reels kao format je tu da ostane jer ne samo da je popularan vid objavljivanja sadržaja, već postaje i način za monetizaciju i zaradu, uvođenjem opcije Reels Play (bonus nagrađivanje od same platforme) dostupne u analitici naloga. Nažalost, i ova opcija (kao i mnoge druge) za sada je dostupna samo za američko tržište.

Pored toga, Instagram Reels proširuje i na Facebook (kao da storiji nisu bili dovoljni) – što dalje znači potencijalnu veću vidljivost, prepoznatljivost, samim tim i više načina da se zaradi. Kako sam kreator, tako i Instagram odnosno Facebook.

Samo ove stavke su dovoljne da uvidimo kako se nalazimo na svojevrsnoj prekretnici kada su u pitanju kreiranje sadržaja, promocija i samo prisustvo na društvenim mrežama. Sa jedne strane, ljudi žele i (sve više) traže video sadržaj – te nas to „tera“ da, hteli ne hteli, sa tim počnemo (ako još nismo). Sa druge, same platforme u tome vide (još veći) momenat monetizacije i zarade i naravno da će zbog toga takav sadržaj da forsiraju.

Samim tim, ono što se forsira, više je pred očima ljudi, što je više pred očima ljudi, veći je momenat zarade, što je veći momenat zarade.. i tako u krug, razumeli ste poentu.

vožnja u krug oko drveta kao reels marketing

Znamo da nam treba, ne može se više izbeći, pa..

Kako onda da Reels marketing radi za nas?

Ovde imam potrebu da napravim malu digresiju i napomenem da, samo zato što je nešto popularno i u trendu, ne znači da se mora. Ništa se (skoro ništa) pa ne mora, no, ako želimo napredak i da to što radimo na mrežama ima smisla, valjalo bi porazmisliti i potruditi se da Reels kao format implementiramo u Instagram marketing strategiju i krenemo dalje.

Šta to znači?

Podrazumevajući da strategija, kao i plan i kalendar objava postoje, sve što ostaje je da se odaberu neke od ideja koje su već tu a koje bi mogle biti ispričane i kroz kratku video, Reels formu. Znači, ne izmišljati toplu vodu ili rupu na saksiji već od postojećeg sadržaja, zamišljenog ili već napravljenog, videti šta može da se iskoristi za Reels.

Sa druge strane, tu je i repurposing sadržaja, o kojem sam ranije takođe pisala. Zagrebite po analitici, pogledajte šta je išlo dobro u prethodnom periodu (a da je evergreen ili još uvek relevantno i primenjivo) i obradite temu kroz Reels. Anegdote, industrijski meme, relevantni trendovi, komentari na određene vesti – sve su to teme koje se potencijalno mogu kvalitetno prikazati i kao Reels.

Ne volite da se snimate? Ni to više nije izgovor, iskoristite besplatne fotke ili videe sa stock sajtova, provucite ih kroz neke od selfie aplikacija za bolji prikaz i napravite video karusel koji će poslužiti kao pozadina priče koju ćete na ekranu ispisati.

Alati i materijali su tu (khm, čak i 31 ideja za oktobarske objave), preostala je još samo volja – ako izostaje, pročitajte tekst još jednom, proverite na Creators nalogu dodatne detalje i krenite u akciju! Ako zapnete i ne znate odakle i gde pre – kontaktirajte me da napravimo kvalitetnu priču zajedno 😊

Leave a Reply