Reklamiranje na Viberu

Današnji dan (Dan panike) obeležilo je – za mnoge neprimereno – reklamiranje na Viberu, što me je navelo da malo istražim Privacy Policy ove aplikacije i otkrijem da li i kako mogu da se korisnicima Vibera šalju reklamne poruke.

U toku današnjeg dana, mnogi od nas su primili reklamnu poruku na Viberu u kojoj jedan od mobilnih operatera reklamira svoju uslugu, što je izazvalo brojne polemike i pitanja poput kako operater može da ima broj telefona ljudi koji mu nisu klijenti?

reklamiranje_na_viberu_v0

Kako je navedeno već u prvoj stavci, „budući da korisnici Vibera dodaju vaš broj u njihov adresar i vide vas registrovane na Viberu, taj podatak (broj telefona) Viber ne smatra privatnom informacijom“.

 

reklamiranje_na_viberu_v

Sa druge strane, u FAQ opciji na sajtu Vibera jasno je istaknuto da „Viber ne sadrži bilo kakve iritirajuće oglase„.

reklamiranje_na_viberu_v2

Usled toga, nije ni čudo što su se pojavile firme koje nude softvere za reklamiranje na Viberu i to izgleda ovako:

reklamiranje_na_viberu_v1

Ono što možemo zaključiti, jeste da je Vip Mobile možda (verovatno?) koristio neki od web servisa za reklamiranje na Viberu, ali i da Viber možda trguje sa našim podacima tj., brojevima telefona?

Da li broj mobilnog telefona, kao podatak neophodan za kontakt, potpada pod zaštitu podataka o ličnosti, pitanje je za Poverenika za zaštitu građana, ali me svakako zanima šta vi mislite?

9 Comments

Ostavite odgovor