Upotreba društvenih mreža za prikupljanje političkih glasova

Dok naši političari još uvek stidljivo otkrivaju čari društvenih mreža, u Americi će se – od sledeće nedelje – one koristiti i za registraciju izbornih glasača.

Prema pisanju svetske štampe, država Washington, koja je 2008. bila druga od 13 država koje su omogućile online registraciju glasača, ove godine prednjači u omogućavanju budućim biračima da se registruju preko Facebooka! Kako kaže naš narod – paradajz ćeš nositi na pijac, a ne u grad da ga prodaš, tako su se i čelni ljudi Washingtona dosetili kako da animiraju i privuku mlade, tek stasale glasače. U saradnji sa kompanijom Microsoft, koja je kreirala Facebook aplikaciju, već koliko od sledeće nedelje – svi zainteresovani i raspoloženi za glasanje na predstojećim izborima, moći će da se registruju koristeći svoj pravi (imenom, prezimenom i validnim ličnim podacima, ličnim brojem) Facebook nalog.

Aplikacija će biti dostupna na zvaničnoj Facebook stranici, koju će stanovnici ove američke države moći i da lajkuju, kako bi na taj način ohrabrili i svoje prijatelje da se registruju putem aplikacije. Sama aplikacija koristiće već postojeći My vote online sistem registracije koji je postavljen 2008. godine, a prilagođen samoj društvenoj mreži. 

Pored novih glasača, ovaj vid registracije moći će da koriste i već postojeći glasači, a za dopunu svojih podataka – u slučaju da su ih menjali.
Dodatna pogodnost ovakvom načinu registračije birača je i u tome što se na svakom uštedi između 0.50$ i 2$, što znatno doprinosi snižavanju troškova izborne kampanje.

Leave a Reply