Kako koristiti ChatGPT za mali biznis?

kako koristiti chatgpt za mali biznis

Želiš da naučiš kako da koristiš ChatGPT za mali biznis? Nakon osnovnog teksta o tome šta je ChatGPT dajem ti vodič za pokretanje ovog moćnog jezičkog modela koji ti može pomoći u širokom spektru zadataka.

Bez obzira da li želiš da se unaprediš u kopirajtingu, kreiranju sadržaja, prodaji na društvenim mrežama, naučiš kako da osmisliš marketing strategiju, planiranje, kalendar objava ili bilo koji drugi zadatak koji uključuje jezik, ChatGPT je tu da ti pomogne. Evo kako.

Razumi kontekst relevantnih uputstva:

Jedna od najvažnijih stvari koju možeš da uradiš kada radiš sa ChatGPT-jem jeste da razumeš tipove upita koji će biti najrelevantniji za tvojzadatak. Na primer, ako radiš na pisanju tekstova, možeš da mu napišeš uputstva kao što su „Napiši mi listu predloga naslova za post na blogu o putovanjima“ ili „Napravi mi opis proizvoda za novu futrolu za telefon“. Ako je fokus na na prodaji na društvenim mrežama, možeš koristiti upite poput „Napiši mi Instagram post koji promoviše novi [ X proizvod] proizvod“ ili „Kreiraj mi e-mail kampanju koja pretvara potencijalne klijente u prodaju a promovišem je na Twitteru“. Poznavanje pravih upita za korišćenje pomoći će ti da na najbolji način iskoristiš  ChatGPT.

kako koristiti chatgpt za mali biznis-1

Pripremi model:

Još jedan važan aspekt korišćenja ChatGPT-ja je priprema modela. To znači da mu pružiš kontekst i informacije o konkretnom zadatku ili temi. Na primer, ako radiš na pisanju tekstova za gore navedeni blog o putovanjima, možeš ga nahraniti informacijama o tvojoj ciljnoj publici, tonu koji želiš da koristiš i ključnim tačkama koje želiš da naglasiš. Ovo će pomoći modelu da generiše relevantnije i korisnije odgovore.

Napravi ličnosti:

Pravljenje persona je još jedna korisna tehnika kada radiš sa ChatGPT. Persona (buyer persona 😊) je izmišljeni lik koji predstavlja tvoju ciljnu publiku. Kreiranjem ličnosti bolje ćeš razumeti potrebe, želje i bolne tačke tvoje publike, što ti pomaže da kreiraš efikasniji jezik. Na primer, ako smišljaš objavu na društvenim mrežama za fitnes brend, možeš kreirati ličnost po imenu „Aktivna Sanja“ koja je zauzeta mama u potrazi za brzim i efikasnim vežbe. Razmišljajući o njenim potrebama i željama, možeš kreirati post koji joj se obraća direktno.

Koristi prave primere:

Konačno, važno je koristiti prave primere kada radiš sa ChatGPT. Ovo će ti pomoći da vidiš kako model generiše odgovore i kako ih možeš koristiti u svom radu. Na primer, radeći na pisanju tekstova za blog o putovanjima, možete koristiti upit poput „Napiši mi naslov za post na blogu o putovanju u Pariz“. ChatGPT bi mogao da generiše odgovor poput „Otkrijte skrivene dragulje Pariza: Vodič za najbolje čuvane tajne grada“. Analizom ovog odgovora stičeš uvid u to kako ChatGPT uključuje ključne reči i stvara ubedljiv naslov.

A da sve ne bi ostalo samo na teoriji, evo nekoliko načina kako koristiti ChatGPT za mali biznis – sa sve promptovima! Primeri su na engleskom jeziku, iz prostog razloga što je model daleko korisniji kada se koristi tako u odnosu na maternji jezik, sadrži više informacija i načina za generisanje odgovora na tražene zadatke.

kako koristiti chatgpt za mali biznis-promptovi

Kreiranje sadržaja

Koristi ChatGPT za generisanje ideja i sadržaja za društvene mreže. Zadaj mu temu, dajući kontekst svog biznisa i ciljne grupe i traži mu da ti kao tvoj lični marketar ili konsultant da listu ideja i tema za objave koje posle prilagođavaš svojim i potrebama svoje ciljne grupe.

Prompt primer:

“Hi ChatGPT, act as social media marketing expert to help me come up with the following: what engaging and valuable content ideas should I use as [industry/niche] small businesses to post on social media? Give me 10 separate ideas for Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, as a bullet lost. Go.”

Istraživanje tržišta

Zadaj mu ulogu tvog biznis/data analitičara i traži da ti da uvide u industrijske trendove, detalje o konkurenciji, da ti sastavi upitnik koji možeš koristiti kod svoje zajednice da prikupiš relevantne podatke na osnovu kojih unapređuješ svoju poziciju.

Prompt primer:

“Hi ChatGPT, act as a business/data analytics expert and help me come up with the following: as a [industry/niche] small business owner, I’m looking to gather market research and industry trends on [specific topic or industry] to help me create effective digital marketing strategies for my clients. Additionally, I want to use said information to create a questionnaire for my target audience [insert TA’s information]. Can you provide me with insights and statistics on the current state of the market, including consumer behavior, demographics, and competition? Additionally, what emerging trends should I be aware of in this industry, and how can I leverage this data to stay ahead of the curve and deliver the best results for my clients?”

Izgradnja zajednice

Nahrani ChatGPT podacima o tvojoj ciljnoj grupi i pratiocima kako bi ti pomogao sa korisnim inputima u vidu pitanja, anketa ili kvizova kojima ih podstičeš na interakciju i bolje upoznavanje sa tvojim biznisom.

Prompt primer:

“Hi ChatGPT, you are my social media marketing expert and I need your help with the following: as a [industry/niche] small business owner, I’m looking to create social media content that will increase engagement with my [insert target audiences’ information] target audience. Think of quizzes, polls and similar types of content to use. How can I best understand my audience’s interests, pain points, and behavior in order to create relevant and engaging content? Additionally, what are some creative and effective content ideas that I can use to connect with my audience and build a strong online community?”

Nadam se da ti je ovaj tekst (nastao uz ChatGPT asistenciju) od koristi i da će ti biti lakše koristiti ChatGPT da poboljšavaš prisustvo na društvenim mrežama kroz optimizaciju sadržaja, skraćujući vreme za koje generišeš ideje radi boljeg korisničkog iskustva i interakcije sa ljudima koji su ti bitni.

Imaš još pitanja u vezi ChatGPT i njegove upotrebe za mali biznis? Piši mi u komentaru.

This post is also available in: English

Leave a Reply