Piši kao Amazon – 7 saveta za bolju konverziju

piši-kao-amazon-naslovna

Da li ste ikada pomislili ono “ma, piši kao Amazon i Bog da te vidi!”? Da pisanjem dobijate rezultate koje oni imaju kada su u pitanju konverzije i prodaja? Pa, sada možete, a evo kako!

Efektivno pisanje u poslovnom okruženju, posebno u Amazonu, prevazilazi jednostavnu kompoziciju – radi se o kreiranju poruke sa jasnom preciznošću i svrhom. Evo kako se Amazonci ističu u komunikaciji, a što I mi svi možemo primeniti u svojim tekstovima i sadržaju koji kreiramo:

 1. Konciznost je ključna

Amazonci žive i rade po kodeksu reci što više kvalitetnih stvari u što manje reči. Rečenica sa više od 30 (!) reči verovatno će izgubiti na pažnji i interesovanju čitaoca. Na primer, umesto da kažu: „Zbog činjenice da je naš nivo zaliha slab“, Amazon bi to smanjio na „Zato što je naš inventor slab“. Takođe:

 • Umesto: „U ovom trenutku imamo veliki broj upita kupaca.“
 • Upotreba: „Trenutno imamo veliko interesovanje kupaca.“
 1. Brojke ispred prideva

Amazonov jezik je fokusiran na podatke. Pridevi ustupaju mesto brojevima koji jasnije komuniciraju poentu. Tvrdnja poput „Značajno smo poboljšali performanse“ postaje mnogo ubedljivija kada se kaže kao „Ubrzali smo rad servera sa 10 ms na 1 ms“. Takođe:

 • Umesto: „Naš tim je značajno poboljšao vreme odgovora korisničke službe.“
 • Upotreba: „Skratili smo vreme odgovora korisničke službe za 50%.“
 1. Bez obmane, molim!

Reči koje izbegavaju obavezu, poput „skoro“ ili „približno“, izbacuju se radi preciznosti. „Skoro svi korisnici su uživali u funkciji“, zamenjeno je sa „87% korisnika je uživalo u funkciji“, dajući čitaocima merljivu meru uspeha. Takođe:

 • Umesto: „Naš softver bi možda mogao da poboljša performanse vašeg računara.“
 • Upotreba: „Naš softver poboljšava performanse računara do 20%.“
 1. Test ‘Pa šta?’

Svako pisanje treba da prođe test “Pa šta?”, odgovarajući na implicitno pitanje koje čitaoci imaju o relevantnosti informacija. Ne radi se o tome šta želiš da kažete, već o tome šta čitaoci treba da čuju.

 • Izjava: “Proširujemo našu liniju proizvoda.”
 • Pitanje: “Pa šta?”
 • Odgovor: „Širenje naše linije proizvoda kako bi uključile ekološki prihvatljive opcije zadovoljava rastuću potražnju kupaca za održivim proizvodima.“

Ujedno, upravo mi je ovaj test bio tema na koju sam pričala na prošlogodišnjoj WordCamp Netherlands konverenciji u Arnhemu 😊

piši-kao-amazon-na-mobilnom

 1. Direktni odgovori

Kad pričamo o Q&A sesijama, Amazon se ne šali. Drže se “Da”, “Ne”, tačnog broja ili iskrenog “Ne znam”, uz obećanje da će saznati i pružiti traženu informaciju kasnije. Ova praksa eliminiše konfuziju i pomaže u izgradnji poverenja.

 • Pitanje: „Da li je nova verzija softvera stabilnija?“
 • Odgovor: „Da, nova verzija ima 30% manje prijavljenih rušenja.“
 1. Objektivnost pre svega

Subjektivne izjave se mogu smatrati pristrasnim ili nepouzdanim. Uporedi „Ovaj projekat će biti izuzetno uspešan“ sa „Ovaj projekat će povećati efikasnost za 25%“ i razlika u kredibilitetu je jasna. Takođe:

 • Umesto: „Naši klijenti vole nove funkcije.“
 • Upotreba: „Povratne informacije klijenata pokazuju stopu zadovoljstva od 90% novim funkcijama.“
 1. Jasno je uvek bolje nego pametno

Ovo je savet kojeg se i sama godinama pridržavam i čemu podučavam svoje klijente i polaznike. Žargon i akronimi mogu da otuđuju ili zbune čitaoce. Amazon stil nalaže da svaki tehnički termin treba da bude objašnjen kada se prvi put koristi, obezbeđujući inkluzivnost i razumevanje.

 • Umesto: „Iskoristite naše CRM alate za rast KPI-a“.
 • Koristite: „Koristite naše alate za upravljanje korisnicima da poboljšate ključne pokazatelje uspešnosti.“

Prihvatanjem ovih principa, i vaše pisanje može postati moćno oruđe koje informiše, ubeđuje i pokreće akciju – baš kao što Amazonci rade.

Još ako ga provučete kroz strukturu koja uključuje kontekst, problem, rešenje i prateće podatke, obezbeđujući sveobuhvatnu diskusiju pre bilo kakve odluke – ne sumnjam da će vam tekstovi koje kreirate biti daleko bolji, kvalitetniji i – što je najvažnije – konvertibilniji.

Imate dodatnih pitanja? Postavite ih u komentaru ispod!

This post is also available in: English

Leave a Reply